Verzuring als oorzaak van overgewicht en ziektes – wat te doen

aug 12, 2017 | gezondheid

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je eigenlijk ziek wordt? Waarom zoveel mensen sterven door hart- en vaatziekten en kanker? Waarom vegetariërs gemiddeld 8 jaar ouder worden en een stuk gezonder zijn? Of waarom je niet afvalt, terwijl je elke dag een uur op de loopband jezelf uit de naad aan het rennen bent? Weet je welke rol verzuring hierin speelt? Of wat verzuring nu eigenlijk is?

Een belangrijke rol hierin speelt de verzuring van je lichaam.

 

Voeding en leefstijl bepalen de kwaliteit van je leven

Gelukkig leven we in een tijd waarin steeds meer bewustzijn wordt gecreëerd over de werking van ons lichaam. Het is echter ook een feit dat enorm veel mensen niet begrijpen of beseffen hoe ons voedingspatroon en leefstijl onze kwaliteit  van leven beïnvloedt. Mogelijk komt dit doordat de gevolgen pas op wat langere termijn merkbaar worden. Want die gevolgen komen er. Voor iedereen. Ook voor jou.

Wat je eet en drinkt, hoe je in het leven staat, je stress niveau en al je gewoontes bepalen hoe gezond of ongezond je bent. Alles wat je in je lichaam stopt wordt op de een of andere manier verwerkt. Dit kan ten gunste van je gezondheid en dus energieniveau zijn, of ongunstig. Wanneer je je gezondheid belangrijk vindt en wanneer je graag dagelijks veel energie wilt hebben, is het fijn als je weet welke keuzes je hiervoor hebt.

Ik hoop dat ik je met dit artikel inzicht kan geven in de werking van je lichaam en de gevolgen van een gezond – en ongezond voedingspatroon en leefstijl.

 

Zuur-base balans

In je lichaam heerst een bepaald evenwicht tussen zure- en basische (alkalische) stoffen. Dit noemen we de zuur-base balans. Je lichaam streeft continu naar het in stand houden van de juiste zuurgraad in je bloed.

De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Om de zuurgraad te bepalen heeft men een schaal ontwikkeld die loopt van 1 tot 14. Een vloeistof met een pH van 1 is heel zuur en kan een gat in staal branden. Een vloeistof met een pH van 14 is juist zeer basisch (alkalisch).
Zeep is (licht-) basisch (alkalisch), en loog en gootsteenontstopper zijn bijvoorbeeld zeer basisch (alkalische).

Wanneer de pH waarde 7 is, is de stof neutraal. Niet zuur en niet basisch dus. Wanneer je een vloeistof met een pH van 1 mengt met een gelijke hoeveelheid vloeistof met een pH van 14, heeft de gevormde stof een pH van 7. Zuur en base neutraliseren elkaar.

De juiste pH waarde is het meest belangrijk voor het bloed en je darmen. De waarden van bloed en darmen kunnen het minst tegen variatie. Bloed moet een pH van 7,36 hebben. Dat is licht-basisch (alkalisch), wat precies goed is om de enzymen in je lichaam optimaal hun werk te laten doen.

Een afwijking van een paar punten achter de komma is dodelijk. De pH-waarde van andere delen in ons lichaam kunnen wat makkelijker tegen variatie. Zo ligt de pH van maagzuur tussen de 1,35 en 3,5.

De zuurgraad in je lichaam is van invloed op ALLE belangrijke processen die zich afspelen in het lichaam. Alle andere processen zijn hiervan afgeleid of worden er door beïnvloed.

 Zuur-base schaal - verzuring tegengaan

Waardoor verzuren we?

Het probleem met onze Westerse levensstijl is dat we veel te veel zuurvormende producten binnen krijgen. Ook op andere manieren wordt er zuurvorming veroorzaakt in ons lichaam. Hierna zie je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

 

Belangrijke oorzaken van verzuring

 • dierlijke eiwitten
 • alcohol
 • cola
 • suiker
 • te veel verzadigde vetten
 • slechte eetgewoonten
 • stress
 • milieu invloeden
 • verminderde functie van lever en nieren
 • verminderde functie van longen
 • weinig beweging
 • te weinig slaap
 • medicijnen en drugs
 • roken
 • koffie
 • crash-diëten
 • overmatige sportactiviteiten
 • veroudering

Wist je trouwens dat die o, zo zoete cola een pH-waarde heeft van 2,5? Dat is dezelfde pH-waarde als van je maagzuur!

 

Hoe behoudt je lichaam de juiste zuur-base balans?

De belangrijkste neutraliserende stoffen die door het lichaam worden gemaakt, zijn natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat en calciumcarbonaat (bicarbonaten kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt door het drinken van (basisch -) water). Wanneer deze stoffen in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn, dan is neutralisatie van de giftige organische en anorganische afvalzuren geen probleem.

De basische stoffen gaan een chemische reactie met de zure stoffen aan waardoor water (H2O) en kooldioxide (CO2) ontstaan. Deze twee stoffen kunnen eenvoudig door het lichaam worden uitgescheiden. Wellicht zie je al waarom een juiste ademhaling ook zo belangrijk is om verzuring te voorkomen.

Alkalische (basische) buffers en opslag van zuur-zouten

Je lichaam kent diverse mogelijkheden om basische buffers aan te houden waarmee zuren kunnen worden geneutraliseerd indien nodig. Ook zijn er diverse plekken waar afvalstoffen worden opgeslagen indien het neutraliseren niet snel genoeg of lang genoeg kan plaatsvinden. Hier volgen er een aantal:

Buffering met bicarbonaat

Je lichaam maakt zelf bicarbonaat aan. De grondstoffen hiervoor komen uiteraard uit je voeding.

Bicarbonaat wordt onder andere door de alvleesklier gemaakt. Bicarbonaat is tevens de belangrijkste stof voor het neutraliseren van zuren.
Zodra je lichaam verzuurt, wordt bicarbonaat losgelaten om dit te neutraliseren.

De ademhaling als ontzuringsmechanisme

In elke cel vindt verbranding plaats. Het CO2 dat hierbij ontstaat, verlaat je lichaam via de ademhaling. CO2 is een verzurende stof maar kan via ademhaling je lichaam eenvoudig verlaten. Een juiste ademhaling (liefst via de buik en voldoende diep) is daarom belangrijk om ophoping in je longen te voorkomen. Wanneer je veel zit is het zaak om regelmatig te gaan staan en wat ademhalingsoefeningen te doen. Dit werkt ook ontspannend waardoor ook je stress niveau kan dalen.

De nieren als opslag van zuur-zouten

Minerale zuren worden opgeslagen in je voornier (een bindweefsel wat de nieren moet beschermen) in de vorm van zogenaamde zuur-zoute slakken. Door slechte voeding, roken, stress enzovoort, raakt dit mechanisme overbelast. Dit leidt tot chronische ziektes. De opslag van zuur-zoute slakken is namelijk niet zonder gevolgen. De werking van de nieren wordt er ernstig door aangetast. En omdat de nieren een belangrijke zuiverende functie hebben, zal ook dit proces hier onder leiden met alle gevolgen van dien.

Reserve buffers uit lichaamsweefsel

Wanneer je lichaam niet verzuurd is kunnen verzurende stoffen eenvoudig worden geneutraliseerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat 75% van je voeding een basisch effect heeft. Met het Westerse voedingspatroon is het eerder 25% basisch en 75% verzurend.

Wanneer je, net als de meeste mensen in Nederland, verzuurt bent, heeft je lichaam maar weinig mogelijkheden om dit proces normaal te reguleren. Omdat het behoud van de juiste zuurgraad letterlijk van levensbelang is, zal het noodmaatregelen nemen. Het zijn met name deze maatregelen die zorgen voor ziektes, veroudering en uiteindelijk een vroegtijdige dood.

Wat zijn deze noodmaatregelen?

Om de zuren te neutraliseren, rooft je lichaam basische (alkalische) mineralen zoals calcium en magnesium uit je botten, tanden, haren, kraakbeen, huid en nagels. Bij het onttrekken van die mineralen uit je lichaamsweefsels ontstaan afvalstoffen, ook wel slakken genaamd. Deze slakken worden opgeslagen in de weefsels. Als je lichaam voldoende mineralen en water binnen krijgt, worden ze weer afgevoerd. Een langdurig tekort aan mineralen heeft tot gevolg dat slakken in de weefsels opgeslagen blijven en daarmee de celstofwisseling belemmeren. Zo komt je lichaam in een neerwaartse spiraal van steeds verdere verzuring.

Je moet je voorstellen dat de opgeslagen zuur-zoute slakken niet kunnen worden losgelaten. Dit zou namelijk direct een verzuring veroorzaken. Doordat je lichaam niet voldoende alkalische buffers heeft, kan dit dus niet. Dit is ook de reden waarom alleen sporten geen zin heeft wanneer je niet drastische maatregelen neemt met je voeding. Sporten heeft dan eerder een averechts effect. Je kent vast de verhalen van mensen die zeggen dat ze heel veel sporten en toch niet afvallen. Dit is niet gelogen. In het programma Succesvol Afvallen wordt sporten daarom ook afgeraden als je lichaam nog niet gezond genoeg is. 

Vet als opslag voor zuur-zoute slakken

Vet is een goed medium voor je lichaam om afvalstoffen in op te slaan. Wanneer je overgewicht hebt wil je daar juist vanaf. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je gezond eet en gezond leeft. Alleen dan zul je afvallen en gezonder worden. Alleen dan kan je lichaam de afvalstoffen loslaten en daarna ook het vet.

Je kunt prima (tijdelijk) afvallen door een crash-dieet. Maar zonder de juiste balans en zonder de juiste voedingsstoffen ben je je lichaam aan het verzieken (letterlijk). Je zult dan ook snel weer aankomen zodra je lichaam daar de kans voor krijgt om nog meer interne schade te voorkomen. Ondertussen heb je ongemerkt je lichaam schade toegebracht. Doe daarom nooit zomaar een crash-dieet maar focus je op je gezondheid en gezonde voeding en leefgewoonten. Dan komt het gewichtsverlies vanzelf.

 

Vocht vasthouden door verzuring

Ook dit is een mechanisme van je lichaam om verzuring tegen te gaan. Wanneer je een oplossing wilt verdunnen, voeg je water toe. Dit is precies wat je lichaam ook doet. Wanneer je vocht vasthoudt is verzuring wederom de grootst mogelijke oorzaak.

 

Gevolgen van verzuring

Verzuring van je lichaam heeft ernstige gevolgen. De lange lijst van aandoeningen en klachten laat al zien hoe enorm belangrijk het is om hier alle aandacht aan te geven. Ik durf zover te gaan dat dit de basis is van een gezond lichaam en een gezond leven.

Hier volgen de gevolgen van een verzuring van je lichaam:

 • ontstekingen
 • botontkalking
 • obstipatie
 • aderverkalking
 • bronchitis
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn, migraine
 • eczeem
 • stemmingswisselingen
 • haaruitval
 • depressie
 • astma
 • reumatische klachten
 • schimmelinfecties
 • schildklierproblemen
 • gewichtstoename
 • fybromyalgie
 • jicht
 • obesitas
 • nier-, blaas- en galstenen
 • huidklachten
 • moeizaam afvallen
 • leveraandoeningen
 • darmklachten
 • vermoeidheid
 • verminderde weerstand
 • brandend maagzuur

Naast deze lange lijst worden ook de ernstige welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes voor een groot deel (indirect) veroorzaakt door verzuring. Je kunt niet gezond zijn (en slank worden) als je voedingspatroon niet overwegend alkalisch is.

 

Juiste voeding en een aangepast levensstijl

Ik heb het al eerder geschreven. Het is heel belangrijk dat je lichaam zo min mogelijk wordt belast met zuurvormende producten en activiteiten. Door het aanpassen van je levensstijl en het gebruiken van de juiste voeding kun je je lichaam weer basisch (alkalisch) maken. Vermijd daarbij ook (veelvuldig) bovenmatige lichamelijke inspanning. Dit is erg verzurend en draagt dus niet bij aan je doel: een slank, fit en gezond lichaam. No pain, no gain gaat hier dus niet op!

Maar ook stress en een verkeerde mindset kunnen verzuring in de hand werken. Deze twee werken namelijk ook door in je hormoonhuishouding wat tevens voor de juiste aansturing van alle processen in je lichaam moet zorgen. Het gaat voor nu te ver om hier op in te gaan.

Zuur-base balans herstellen

Je kunt de zuur-base balans herstellen door middel van de juiste voeding en de juiste levensstijl.

Wanneer je blijvend slank en gezond wilt zijn, MOET je voeding overwegend alkalisch zijn. Dit is simpelweg een kwestie van de juiste keuzes maken en besluiten om je gezondheid op de eerste plaats te zetten. Groenten en de meeste fruitsoorten hebben een sterk ontzurende oftewel basische (alkalische) werking. Om een juiste zuur-base balans te verkrijgen zou je dieet voor 80% uit basische (alkalische) voeding en 20% uit zuur- vormende voeding moeten bestaan. Om het te behouden kun je de 75% basische – 25% verzurend regel aanhouden.

In het programma Succesvol Afvallen is een uitgebreid schema opgenomen waarin verschillende voedingsmiddelen zijn onderverdeeld in sterk verzurend, licht verzurend, licht basisch (licht alkalisch) en sterk basisch (sterk alkalisch). Je hoeft niet alle verzurende voeding te vermijden. Met name de natuurlijke producten, zoals noten, zijn wel verzurend, maar bevatten daarnaast ook veel goede eigenschappen voor je gezondheid. Wanneer je verzurende voedingsmiddelen eet, combineer dit dan met voldoende voedingsmiddelen die alkalisch zijn. Dit zal het te veel aan zuur in het lichaam direct neutraliseren.

 

Verzuring is de meest onderbelichte oorzaak van een slechte gezondheid

Sonja en ik hechten heel veel belang aan een holistische benadering van gezondheid. Dit is niet iets zweverigs maar betekent simpelweg dat je alle facetten van je gezondheid moet aanpakken om werkelijk een grote impact op je leven te krijgen. Voeding en mindset. Ze zijn niet los van elkaar te zien. Met de juiste motivatie ontstaat de benodigde drive. Dan MOET je niet gezond gaan leven, dan WIL je gezond gaan leven.

Ziektes en ouderdomskwalen zijn geen vanzelfsprekend gevolg van leven en ouder worden. Het zijn symptomen van een lichaam in onbalans.

Gelukkig is er wat aan te doen. Met het juiste dieet kun je verzuring tegengaan en je gezondheid drastisch verbeteren. Het 101-gezonderecepten boek…………..

Succesvol Afvallen