Cholesterolgehalte – de relatie met je gezondheid en afvallen

aug 12, 2017 | gezondheid

De laatste 10-tallen jaren lijden steeds meer mensen aan en verhoogd cholesterolgehalte. Naar schatting heeft 10% van de mannen en vrouwen boven de 40 jaar “last” van een verhoogd gehalte aan cholesterol in het bloed. Een te hoog cholesterolgehalte is een symptoom van een disbalans in het lichaam en kan ernstige gevolgen hebben.

In deze blog ga ik in op de oorzaak, gevolgen en oplossingen bij een te hoog cholesterolgehalte. In het artikel staat een link over verzuring van het lichaam. Ik adviseer je dit artikel eerst te lezen om het plaatje compleet te krijgen. 

Wat is cholesterol nu eigenlijk?

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van hormonen, celwanden, gal en vitamine D. Cholesterol wordt hoofdzakelijk aangemaakt door de lever. Het is een nuttige, onmisbare en lichaamseigen stof.  Zo bestaan je hersenen bijvoorbeeld voor 10% uit cholesterol en heeft ook je zenuwstelsel behoefte aan cholesterol om goed te functioneren.

Cholesterol is niet oplosbaar in water. Om het toch via je bloed te kunnen vervoeren naar de plaatsen in je lichaam waar het nodig is, wordt het verpakt in kleine bolletjes van lipoproteïne. Hierdoor heeft het cholesterol een kleinere omvang.  Cholesterol wat in deze vorm verpakt is wordt vanuit je lever naar de rest van je lichaam vervoerd. Deze vorm heet ook wel Low Density Lipoproteïne ofwel LDL.

Het overtollig cholesterol wordt terug gestuurd naar de lever in een wat grotere vorm, High Density Lipoproteïne (HDL) om samen met gal via de ontlasting je lichaam weer te verlaten. De lever is dus een belangrijk onderdeel in de LDL en HDL synthese.

Je ziet hier ook de functie van de lever in het reguleren van LDL en HDL cholesterol in je bloed. 

Voeding als bron van een verhoogd cholesterol gehalte?

Cholesterol wordt voor 95% door je lichaam gemaakt. Slechts 2-10% krijg je binnen via je voeding en dan alleen via dierlijke voeding.
Wanneer je vlees eet, eet je tevens het cholesterol van dat dier. Dat klinkt al niet zo smakelijk en dat is het natuurlijk ook niet. In feite “importeer” je met het eten van vlees een heel arsenaal aan niet zulke fijne zaken als bacteriën, anti-biotica, pus, hormonen, cholesterol, virussen en wat al niet meer. Maar dat is een ander verhaal. Toch is het goed te onthouden dat voeding dus maar een kleine rol speelt in de directe beïnvloeding van je cholesterolgehalte

Plantaardige voeding bevat geen cholesterol. Wil je op veilig spelen, dan eet je alleen plantaardig. Je lichaam zorgt dan voor de juiste balans van cholesterol in je bloed. Talloze studies hebben inmiddels aangetoond dat een vegetarisch dieet sowieso niet alleen je leven met gemiddeld 8 jaar verlengt, maar ook je gezondheid tijdens je langere leven enorm verbetert. Dit komt met name door het veel minder vaak voorkomen van hart- en vaatziektes en kanker bij mensen die geen dierlijke producten eten en drinken.

Hart- en vaatziektes worden voor een groot deel veroorzaakt door de gevolgen van een te hoog cholesterol gehalte. Kanker heeft vaak een zelfde oorzaak. Namelijk de oorspronkelijke reden waardoor het cholesterol in je bloed verhoogd is. Maar wat is nu eigenlijk de reden van een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed?

 

Twee voornaamste oorzaken van een te hoog cholesterol gehalte

Een te hoog gehalte aan LDL cholesterol is een teken dat de vetstofwisseling in de lever niet goed functioneert. Hier kunnen twee oorzaken voor zijn:

 • Je bent erfelijk belast met een verhoogde aanmaak van cholesterol in de lever. Doordat dit genetisch is bepaald, kan de medische wetenschap hier nu nog weinig tegen doen.
 • De tweede oorzaak is de ophoping van zure afvalstoffen in de lever. Verzuring is DE oorzaak van ziektes, overgewicht en veroudering.
  Gedurende je leven hopen vele afvalstoffen zich op in je lichaam, waaronder de lever. Deze afvalstoffen kunnen onder deze omstandigheden (verzurende voeding en levensstijl, denk aan stress) niet worden afgevoerd. De ophoping van deze zogenaamd zuur-zoute slakken veroorzaakt een verstoring in de stofwisseling van LDL en HDL in je lever.

Lees hier alles over de oorzaken, gevolgen en oplossingen bij verzuring van je lichaam

Symptomen van verzuring in het kort:

 • Hoge bloeddruk
 • Te hoog cholesterolgehalte
 • Suikerziekte
 • Migraine
 • Eczeem
 • Psoriasis (sommige vormen)
 • Overgewicht / vetopslag
 • Cellulitis
 • Niet kunnen afvallen
 • Adervernauwing/aderverkalking
 • Kanker
 • Broze nagels, dood haar
 • Broze botten
 • Nierziektes en nierstenen
 • Leverziektes
 • Ouderdomsverschijnselen
 • Vermoeidheid
 • Okay, het zou een kort lijstje worden dus hier stop ik.

 

Oorzaken van verzuring in het kort:

 • Suiker (en dus alles waar suiker in zit)
 • Melkproducten
 • Vlees
 • Bewerkt voedsel (de slechte E-nummers)
 • Te weinig of te veel bewegen
 • Koffie
 • Alcohol
 • Roken
 • Onvoldoende groenten
 • Onvoldoende water drinken
 • Chronische stress
 • Ouderdom**

** Zoals je kunt zien in bovenstaand rijtje, is feitelijk alleen ouderdom een oorzaak waar je zelf niets aan kunt doen. Al het andere heb je zelf in de hand.

 

 

Gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Terug naar cholesterol en de relatie met verzuring.

Wanneer je cholesterolgehalte te hoog is, zal de arts vaak een medicijn voorschrijven. Het meest gebruikt is Statine. Dit medicijn heeft echter een aantal vervelende bijwerkingen zoals gewichtstoename, spierpijn, spierkramp, geheugenverlies en een verlaagd libido. Deze bijwerking kunnen best eens het gevolg zijn van een tekort aan cholesterol.
In veel landen wordt het gebruik van Statine al teruggedraaid omdat men er daar al achter is dat cholesterol niet de oorzaak is van plaque vorming. Nederland is hierin nog terughoudend.

 

In Nederland slikken maar liefst 1 miljoen Nederlanders cholesterolverlagers. Ik vind dit persoonlijk een schrikbarende hoeveelheid en het geeft duidelijk aan hoe het met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander is gesteld. Hartziekten zijn de grootste doodsoorzaak in de Westerse wereld. Dit wordt met name toegeschreven aan cholesterol.
Toch is deze redenering niet helemaal juist. Het is alsof je zegt “de meeste dodelijke ongelukken ontstaan door auto’s”. Semantiek is hier belangrijk. De ongelukken ontstaan door menselijk falen, niet door de auto’s. Zo ook met cholesterol. De oorzaak van hart- en vaatziektes is niet cholesterol maar de veroorzaker van een te hoog cholesterolgehalte. Want wat is nu de oorzaak van de vorming van plaque en dus de verstoppingen van je (slag-)aders?

 

De werking van cholesterol bij verzuring van je lichaam

In een eerder artikel heb ik uitgebreid geschreven over de oorzaken en gevolgen van verzuring.

Verzuring van je lichaam kan op twee manieren ontstaan. Door processen in je lichaam en door wat je via je voeding binnenkrijgt. Welke rol speelt cholesterol nu in dit plaatje?

Om te begrijpen waardoor cholesterol hart- en vaatziektes veroorzaakt als gevolg van verzuring is het belangrijk om te weten dat cholesterol feitelijk een vetzuur is.

Het vetzuur cholesterol (C27H45OH voor de scheikundigen onder ons) ontstaat in de lever maar ontstaat ook door onvolledige verbranding van voedsel. Cholesterol is zuurvormend. Een te hoog gehalte aan cholesterol veroorzaakt daardoor een lagere pH waarde of zuurgraad in je lichaam. Een lagere waarde betekent in dit geval dat je lichaam meer verzuurt.

Via chemische processen in je lichaam wordt de zuurgraad zo snel mogelijk weer hersteld. Een te lage pH waarde betekent immers de dood.

Een belangrijke stof die wordt gebruikt bij het neutraliseren van zuur in je lichaam, is bicarbonaat (HCO3).  Deze stof gaat een reactie aan met de zure stoffen die zo omgezet in water (H2O) en koolstofdioxide (CO2). Dit kan je lichaam eenvoudig verlaten via je ademhaling, plassen, zweten enzovoort. Wanneer je lichaam goed in balans is, en er voldoende bicarbonaat vrij beschikbaar is, vormt dit geen probleem. Ook niet bij een tijdelijk wat hogere cholesterol productie.

 

Cholesterol nestelt zich tegen de vaatwanden

Maar wat als deze voorraad vrij beschikbare bicarbonaat nu niet aanwezig is? Dan neemt je lichaam noodmaatregelen. Het gaat dan een andere manier toepassen om de verzurende effecten van cholesterol op te heffen (immers te veel verzuring = dood, ik kan het niet te vaak zeggen).
In die (nood-)situatie wordt cholesterol omgezet in een vaste vorm. Deze vaste vorm hecht zich tegen de wanden van aders en slagaders. In vaste vorm kan het cholesterol namelijk zijn verzurende werking niet uitoefenen waardoor je tijdelijk buiten gevaar bent.

Wanneer dit proces zich herhaalt of continu plaatsvindt, ontstaan verstoppingen (plaque). Hierdoor kunnen de slagaders steeds moeilijker bloed, en daarmee zuurstof, vervoeren naar je hart, benen, hersenen of nieren. Ook moet je hart steeds meer kracht zetten om het bloed door de aders te pompen.

 

Cholesterol plakt dus niet zomaar tegen de vaatwanden. Cholesterol is dan ook niet de feitelijke oorzaak van ziektes, het is een symptoom van verzuring.

De benaming van cholesterol wat zich tegen de vaatwanden nestelt is aderverkalking (atherosclerose) of slagadervernauwing. Deze laatste benaming is eigenlijk beter omdat de aders niet werkelijk verkalken maar dat ze minder soepel en doorlatend worden door de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.

Aderverkalking/slagadervernauwing is de voornaamste oorzaak van ziektes en de dood.

Hoe voorkom je een te hoog cholesterolgehalte?

Het gehalte aan cholesterol in je bloed is dus een maatstaf voor je gezondheid. Het weerspiegelt de balans in je lichaam. In plaats van dit symptoom te onderdrukken met medicijnen is het dus een stuk slimmer om het onderliggende probleem te achterhalen en op te lossen.

Medicijnen onderdrukken weliswaar op korte termijn de verhoogde cholesterol in je lichaam, maar nemen de oorzaak niet weg. Wanneer de verzuring doorgaat ontstaan vanzelf nieuwe problemen/symptomen. Die worden dan meestal weer opgelost met andere medicijnen. Je herkent vast het handje medicijnen wel bij oudere mensen die steeds meer moeten slikken om de boel aan de gang te houden. Pure symptoom bestrijding en letterlijk levensgevaarlijk. Wel goed voor een bepaalde industrie…

 

6 eenvoudige zaken die je direct kunt doorvoeren om je cholesterol te verlagen

Zoals met zoveel dingen zijn de oplossingen voor een probleem vaak niet heel moeilijk. Je moet ze alleen wel toepassen.
Gezien de ernst van de gevolgen van verzuring en een ongezonde lifestyle zou je kunnen starten met het doorvoeren van de volgende punten:

 1. Eet (veel) meer groente. Zeker 4 ons per dag en het liefst biologisch. Groenten ontzuren je lichaam en geven het de nodige voedingsstoffen.
 2. Eet meer vezels. Dit bevordert de spijsvertering en afvoer van afvalstoffen
 3. Drink veel water. Water is basisch en helpt zo je lichaam te ontzuren. Het is hiermee tevens het goedkoopste detox middel wat er bestaat.
 4. Eet en drink zo min mogelijk dierlijke producten. Ook melk is bijvoorbeeld erg verzurend en rooft kalk uit je lichaam wat nodig is om te ontzuren.
 5. Beweeg matig. Intensief sporten versneld de verzuring. Verhoog je sport intensiteit pas wanneer je lichaam weer is hersteld en goede basische depots heeft opgebouwd. Je zult zien dat je sportprestaties hierna ook flink zullen toenemen!
 6. Last but not least. Voorkom stress. Chronische stress is een heel belangrijke factor bij het ontstaan van verzuring. Deze factor wordt vaak vergeten bij afval pogingen. Afvallen onder stress lukt dan ook vaak niet.

Succesvol Afvallen