Afvallen tips – DE drie focuspunten om blijvend af te vallen – deel 3

aug 11, 2017 | Afvallen

In deze derde blog, uit een reeks van drie, wil ik je graag de derde tip geven om blijvend af te vallen. Gezonde voeding.

Eindelijk, daar is het dan. We praten over afvallen dus praten we over gezonde voeding.

Als je de eerste twee blog’s nog niet hebt gelezen wil ik je vragen dit nog even te doen. Je zult dan zien dat alléén gezonde voeding er niet voor gaat zorgen dat je zult afvallen. Maar zonder goede voeding lukt het zeker niet.

Blog 1: De drie focuspunten om blijvend af te vallen – deel 1

Blog 2: De drie focuspunten om blijvend af te vallen – deel 2

Wat is nou gezonde voeding?

In het kort moet voeding je voeden. Niet vullen. Dat is een wezenlijk verschil.

Denk eens aan je lichaam als een perfecte biochemische machine. Zie voor je hoe deze machine constant wordt gevoed met goede voedingsstoffen. Alle stofwisselingsprocessen werken optimaal en de machine loopt als een zonnetje.

Alle delen waar je lichaam uit bestaat kunnen hierdoor ook optimaal functioneren. Denk aan je darmen, je hart – en vaatstelsel, de werking van je brein (ja, ook dat wordt beïnvloed door de kwaliteit van je voeding), je energievoorziening, je huid, je botten en tanden, je haar, je ogen enzovoort. Alles is in shape.

In deze staat wordt je niet ziek en kun je heel oud worden zonder klachten. Je bent energiek, vol levenslust en opgewekt. De energie uit je voeding wordt besteed aan jou. Niet aan het afvoeren van allerlei gifstoffen. Hierdoor kun je heel de dag besteden aan het halen van je doelen, plezier maken en je goed voelen.

PS. Wist je dat de spijsvertering de grootste verbruiker van energie is? Dit kun je goed merken als je flink getafeld hebt, het liefst met suikerrijk- , vet voedsel in grote hoeveelheden. Dan plof je levenloos op de bank en heb je echt geen puf om even te gaan sporten of wat dan ook.
Je lichaam zet jou dan gewoon even op non-actief omdat het alle energie nodig heeft om het teveel aan voedsel en de gifstoffen die hierbij vrijkomen uit je systeem te halen.

Gezondheid=energie.

 

Je lichaam moet in balans zijn

Wanneer je lichaam niet in balans is, zal het proberen een balans te creëren. De balans is namelijk van levensbelang.

In je lichaam bevinden zich daarom voorraden of reserves van de belangrijkste voedingsstoffen (vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en sporenelementen). Deze bevinden zich in je bloed, je organen en je weefsels (dus ook je botten).
Is er ergens een tekort, dan worden deze reserves aangesproken en wordt de juiste balans gecreëerd om je lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Hier kom ik zo op terug.

 

Waar dienen die voedingsstoffen voor?

Laat ik eerst eens kort beschrijven waarvoor de voedingsstoffen nu precies dienen.

De voedingsstoffen hebben drie functies:

  • Bouwstoffen, deze zorgen voor de aanmaak van cellen en tussencelstof
  • Brandstof, deze zorgen voor de energie die je nodig hebt om jezelf te verwarmen, bewegen, denken enz.
  • Regulerende of beschermende stoffen, deze regelen alle processen in je lichaam. Hiertoe  behoren ook de hormonen.

Je kunt al raden dat wanneer een van deze stoffen in onvoldoende mate in je lichaam aanwezig is, de boel in de soep loopt. Je wordt ziek, futloos, oud, je hebt geen kracht, je humeur gaat door het putje, sex is een opgave en uitdagingen worden onhaalbaar.

Burnout, hart- en vaatziekte, kanker, ouderdomsverschijnselen, slappe spieren, vaak verkouden (nee het heerst niet, je weerstand is gewoon te laag), hoofdpijn, overgewicht, botbreuken enz. enz. Allemaal een gevolg van een langdurige verkeerde verhouding van stoffen in je lichaam.

 

We zijn ondervoed

Helaas is het zo dat 90% van de mensen (in Nederland!) ondervoed zijn. Huh? Ondervoed? “Heb je wel eens goed rondgekeken?”, hoor ik je denken.

Ondervoed heeft niets te maken met hoeveel vet je hebt of hoeveel je eet. Ondervoed betekent dat je lichaam een tekort heeft aan de noodzakelijke voedingsstoffen. Mensen met overgewicht zijn zelfs vaker ondervoed dan mensen zonder overgewicht. Dit heeft te maken met de manier van leven. Stress/ongewenste emoties, concrete acties en voeding (niet toevallig de drie onderwerpen van deze reeks).

Zodra je lichaam niet meer in staat is een optimale balans te vinden, ben je ondervoed. Voeden dus, niet vullen. Dat is de remedie.

 

Wake-up call

Zie weer eens die perfect draaiende biochemische machine, jouw lichaam, voor je. En stop er nu eens allerlei troep in. Laat de noodzakelijke stoffen er maar uit. Voeg nog wat stress toe. En te weinig vocht.

Wat gebeurt er dan met jouw lichaam? Zal het nog goed functioneren? Misschien een tijdje. Maar op een gegeven moment gaat het stuk. Delen van je lichaam zullen het begeven of niet meer goed functioneren. De balans kan niet worden hersteld. Je wordt ziek. Je verouderd (veel) sneller. Je hebt geen energie. Je krijg allerlei klachten zoals eczeem, hart- en vaatziektes, kanker (die soorten die door voeding worden veroorzaakt), slecht zicht, laag libido, darmklachten, botbreuken, reuma enzovoort.

Je lichaam is geen toverdoos waar je ongestraft allerlei rommel in kunt stoppen, in de hoop dat er iets goeds van gemaakt wordt. Jij hebt de verantwoording over je lichaam, niemand anders. Jij bent degene die bepaalt of iets wel of niet je mond in gaat. Altijd.

En je hebt maar 1 lichaam. Wees er zuinig op. Het is jouw instrument voor het leven. Jouw voerwagen voor het waarmaken van je dromen en doelen.

Je lichaam is je tempel.

 

Opname van voedingsstoffen

Aangenomen dat je gezond eet. Je eet veel groente, fruit, vis, eieren, noten, zaden en granen. Je neemt een goede multivitamine/mineralen complex (dit raad ik je aan). Je drinkt veel water en weinig tot geen koffie en alcohol. Roken, nou ja, dat weet je zelf wel.

Dan nog is dat geen garantie dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt. Want wat je in je lichaam stopt, wordt niet per definitie allemaal opgenomen. Er zijn vele factoren die hierbij een rol spelen.
Stress, oppervlakkige ademhaling, onjuiste voedselcombinaties, slechte darmflora, medicijngebruik, veel zitten en een tekort aan….voedingsstoffen.

 

Maar wat moet ik dan eten? Wat kan ik doen?

Het is heel logisch dat je soms niet meer weet wat nou goed en slecht voor je is. Je moet ook maar zin en tijd hebben om je helemaal te verdiepen in wat voeding voor je doet. En welke voeding nu echt goed voor je is en welke voeding je schaadt. Dit begrijp ik maar al te goed.

Voor velen wordt voeding daarom op zich al een bron van stress. Ook niet heel goed voor je. Bovendien verpest het de relatie met voeding. En dat is zonde.

 

Want eten is iets prachtigs. Wanneer je, zoals wij in Nederland, de mogelijkheid hebt tot het samenstellen van gezonde maaltijden met eerlijke en gezonde producten, dan is dat iets om dankbaar voor te zijn.  En als je daarmee ook je lichaam optimaal kunt laten presteren, dan zul je beseffen dat eten heel mooi én belangrijk is. Voor jou, maar ook (als dat van toepassing is) voor je partner en je gezin. Want helaas groeien ook heel veel kinderen op met een tekort aan voedingsstoffen.

Zeker in het rijke Nederland waar alle soorten voedingsmiddelen onder handbereik liggen is er een overvloed aan mogelijkheden. Maar dit geeft op zich ook weer keuze stress. Want de voedingsmiddelen industrie overlaadt ons werkelijk met keuzes. En geloof me, de voedingsindustrie is niet geïnteresseerd in jouw gezondheid. Die denken in termen van “maag aandeel”.

 

Lastig om gezonde maaltijden te verzinnen? Niet meer nodig!

Wanneer jij het ook lastig vind om gezonde maaltijden te verzinnen, je twijfelt of gewoon niet weet wat je moet eten voor je gezondheid. Wanneer je worstelt met het vinden van de juiste motivatie om je gezondheid nu eens echt aan te pakken en je energie naar ongekende niveau’s wilt laten stijgen.

Succesvol Afvallen